kungsleden

Vandra Kungsleden - från Abisko till Nikkaluokta (Guide)

Naturlabbet, Publicerad den 5 mars 2023

Varje år kommer tusentals vandrare från hela världen till Sverige för att utforska Kungsleden och den fantastiska naturen.

I denna guide så tänkte vi gå igenom de olika etapperna mellan Abisko till Nikkaluokta och vad du kan förvänta dig om vandringsleden.

Etapper mellan Abisko till Nikkaluokta

Vandringen mellan Abisko till Nikkaluokta utgörs av 7 etapper som utgörs av 120 kilometer vandring, och det är en bra vandringsled för nybörjare. Bland annat för att det rör sig en hel del människor i området så att man alltid kan fråga efter hjälp.

Det finns exempelvis flera fjällstugor längs vägen där man ställa frågor till stugvärdarna, och man kan också köpa mat i flera fjällbutiker.

Nedan går vi igenom de olika etapperna mellan Abisko till Nikkaluokta.

Etapp 1: Abisko–Abiskojaure

Efter att du har gått av tåget i Abisko så kommer du snabbt ut på leden i Abiskos nationalpark som utgörs av en underbart klimat bestående av björkskog och forsande vatten.

Om du planerar att ringa någon innan ni ger er ut på leden så rekommenderar jag också att du gör det rätt så snabbt, för man förlorar ganska snabbt mobiltäckningen när man rör sig ut på leden.

Vandringen mellan Abisko till Abiskojaure är också rätt så enkel och tar mellan 4-6 timmar. Man har också alltid nära tillgång till vatten om man behöver fylla på vattenflaskan, och när man når STF Fjällstuga Abiskojaure har man också möjligheten att handla i deras fjällbutik.

Jag själv tyckte att denna sträckan var väldigt fin, vilket delvis berodde på att man nyss tagit sig ut på leden. Tyvärr möttes vi dock av en hel del björkmätarlarver som fastnade på våra kläder.

Under denna sträckan behöver du också tänka på att man befinner sig i Abisko nationalpark, vilket innebär att man inte får tälta överallt. Du får endast tälta på särskilt angivna platser, vilket också gjorde att vi fortsatte vidare en bit mot Alesjaure under första vandringsdagen.

Etapp 2: Abiskojaure–Alesjaure

Andra etappen är mellan Abiskojaure och Alesjaure, som sträcker sig över 21 kilometer, vilket tar mellan 6-8 timmar. Men man har möjligheten att korta ner vandringen med sex kilometer genom att ta båten över sjön Alesjaure under högsäsongen.

etapp 2 på kungsleden

Under denna etappen lämnar du också fjällbjörkskogen och vandrar upp på kalfjället. Denna etappen är också rätt så jobbig med flera branta stigningar, vilket är något som du behöver vara förberedd på.

Även under denna etappen så finns det en del vattendrag där du kan fylla på med vatten längs vatten.

Under försommaren så kan det dock vara rätt mycket vatten i vissa av dessa vattendrag som går ut till sjön och man behöver korsa. Detta gör att man behöver ta av vandringskängorna om man har låga vandringsskor.

När man når STF Fjällstuga Alesjaure så har även de en fjällstuga där man kan handla, och här finns det även gott om bra tältplatser.

Etapp 3: Alesjaure–Tjäktja

Tredje etappen är mellan Alesjaure och Tjäktja som sträcker sig mellan ett vackert och frodigt deltalandskap. Denna leden är rätt så enkel emellanåt med en lättvandrad terräng, men i slutet blir landskapet mer brant och stenigt där man får ta det försiktigt.

När man når STF Fjällstuga Tjäktja så möts man av en liten fjällstuga, och när vi var här hade området inte så mycket aktivitetet. Det inte heller någon butik så du behöver ta med dig mat hit.

Eftersom denna sträckan endast är 13 kilometer väljer många vandrare att fortsätta, men om du går under våren eller tidig sommaren är det bäst att stanna här för natten, för terrängen senare kan bli rätt så jobbig med mycket snö.

Etapp 4: Tjäktja–Sälka

vandra i snö

Mellan Tjäktja till Sälka kommer du att passera Kungsleden högsta punkt, Tjäktjapasset, 1150 meter över havet. Om du vandrar här under tidig sommar eller senvåren kommer du sannolikt mötas av en hel del snö.

Denna sträckan är endast 12 kilometer, vilket brukar ta mellan 3-5 timmar, men om det är mycket snö kan man få räkna med att den tar lite längre tid.

När vi vandrade här i slutet av Juni möttes vi av en väldigt jobbig terräng under denna etappen, med mycket vatten täckt av ett 40 centimeter snölager.

När du passerat passet så möts du dock av en mäktig dal som jag troligtvis skulle säga är ett av de finaste landskapen. När vi vandrade här så såg vi även gott om renar under denna sträckan.

Det finns även gott om vatten som kan tas med vägen och när du når STF Fjällstuga Sälka finns det även en fjällbutik där du kan fylla på med mat.

tjäktjapasset

Etapp 5: Sälka–Singi

Under denna sträckan så möts man av en mer lättvandrad och bredare terräng med höga fjäll och stora glaciärer och det är en otroligt vacker terräng.

Det är också en rätt så kort sträcka på 12 kilometer vilket tar ungefär 3-4 timmar vilket kan vara skönt om man vill ha en lite lugnare dag.

Även denna terrängen är otroligt vacker så har ska du verkligen se till att ha mobilen laddad så att du kan ta bilder.

korsa en fors på kungsleden

Etapp 6: Singi–Kebnekaise

När du lämnar Singi så lämnar du Kungsleden och vandrar vidare mot Kebnekaise Fjällstation och denna terrängen är rätt så jobbig i början, men det blir bättre längre fram.

Denna sträckan är totalt sett 15 kilometer och tar ungefär 4-5 timmar. Det finns också gott om vattendrag så att man kan fylla på med vatten längs vägen.

När man närmar sig Kebnekaise brukar man se allt mer folk och aktivitet i naturen, vilket på sätt och vis betyder att man lämnat vildmarken litegrann.

I STF Kebnekaise Fjällstation finns det också ett stort utbud med butik, självhushåll och restaurang. Här valde vi att också att äta i restaurangen, vilket jag verkligen kan rekommendera om du endast ätit frystorkad mat i flera dagar.

Vi valde också att stanna en hel dag i Kebnekaise Fjällstation för att bestiga berget, vilket jag också tycker att alla borde göra om man har tiden och det är bra väder.

bestiga kebne kaise

Etapp 7: Kebnekaise–Nikkaluokta

Sträckan mellan Kebnekaise och Nikkaluokta är den enklaste under hela vandringen och det beror delvis på att den blivit anpassad för att de som ska bestiga Kebnekaise.

Den totala sträckan är 19 kilometer och det motsvarar ungefär en vandring på 5-6 timmar.

Under sommaren kan du ta båt över sjön för att korta ner vandringssträckan, och i samband med båtbryggan kan du också ta en renhamburgare, vilket delvis visar på att du är tillbaka till civilisationen.

I slutet av sträckan är det också en hel del grusväg vilket gör att du rör dig snabbt framåt mot Nikkaluokta.

Hur är vandringen mellan Abisko till Nikkaluokta?

Vandringen mellan Abisko till Nikkaluokta är enligt mig en av de bästa vandringsleder med ett otroligt vackert klimat, varierad natur och ett lagomt avstånd för de som är ute efter en längre vandring.

Det är också väldigt lätt att ta sig till och från leden. Vi tog tåget när vi skulle till Abisko vilket var väldigt smidigt, och därefter kan man ta bussen från Nikkaluokta in till Kiruna för att senare byta till tåg hem igen.

Under större delen av vandringen finns det inte heller något mobiltäckning, vilket jag tyckte var väldigt skönt.

Precis som på många andra vandringsleder så möter du också mycket trevligt folk på vägen, och vi skapade flera nya vänner under vår vandring. Bland annat en tysk vandrare som vi umgicks en del med under 2 dagar, innan vi gick skilda vägar vid Singi då hon skulle vandra hela Kungsleden.

Generellt sätt så är det inte heller så mycket mygg mellan Abisko till Nikkaluokta eftersom man under största delen vandrar i en fjällmiljö. Det är främst i Abiskos nationalpark och sträckan mellan Kebnekaise-Nikkaluokta som man kan behöva myggmedel.

Den jobbigaste etappen skulle jag också säga är Etapp 4 (Tjäktja–Sälka) eftersom vi vandrade under försommaren. Denna delen var därför fylld av snö vilket gjorde av våra skor blev väldigt blöta.

Annars är det en otroligt vacker vandringsled, om det är fint väder när man når Kebnekaise har man dessutom möjligheten att bestiga Kebnekaise, vilket vi gjorde och det var helt klart värt det.

tälta på kungsleden

Hur lång tid tar det att vandra Abisko till Nikkaluokta?

Det är fullt möjligt att klara vandringen mellan Abisko till Nikkaluokta på 5 dagar, och vanligtvis brukar man säga att vandringen tar mellan 5-7 dagar beroende på hur långt man vandrar per dag.

Vi valde däremot att bestiga Kebnekaise och spendera en dag vid Kebnekaises fjällstation, vilket gjorde att vi tog oss mellan Abisko till Nikkaluokta på 6 dagar.

Om man däremot är en erfaren vandrare så går det att vandra Abisko till Nikkaluokta på 4 dagar om man vandrar snabbt, och vi mötte några sådana vandrare längs vägen. Som nybörjare tycker dock jag att man borde räkna med minst 5-6 dagar.

När man planerar mat för vandringen och tar med sig all mat själv så rekommenderar jag dock att ta med sig lite extra mat för ytterligare en dag, för man vet inte riktigt vad som kan gå fel på leden med skador och annat.

Sen finns det ju också möjligheten att fylla på med mat på flera av fjällstationerna om det är högsäsong, men om du vandrar tidigt på säsongen är det inte säkert att fjällbutikerna har öppnat. Normalt sett brukar fjällbutikerna öppna runt omkring midsommar.

Packlista inför vandringen (Abisko till Nikkaluokta)

Nedan hittar du min packlista för vandringen mellan Abisko till Nikkaluokta. Totalt sätt så hade min packning en vikt på 16 kilo och jag använde mig av en ryggsäck med en volym på 70 liter.

Kläder

  • Underställ
  • Buff
  • Mössa
  • Fleecetröja
  • Handskar
  • Keps
  • Strumpor
  • Mygghatt
  • Underkläder
  • Skaljacka
  • Regnkläder
  • T-shirt
  • Vandringsbyxor

Bära och Sova

  • Vandringsryggsäck
  • Sovsäck
  • Tält
  • Liggunderlag
  • Kudde (Exped Air Pillow M)
  • Öronproppar

Annat

  • Kniv
  • Multiverktyg
  • Kompass
  • Karta
  • Silvertejp
  • Snöre
  • Värmefilt
  • Första hjälpen
  • Solglasögon
  • Plastpåsar (för skräp)
  • Packpåsar
  • Ficklampa
  • Liten spade
  • Vattenfilter
  • Kortlek

Matlagning

  • Spork
  • Vattenflaskor
  • Kåsa
  • Diskborste
  • Tändstål
  • Kök + brännare
  • T-röd
  • Tändstickor
  • Frystorkad mat och konserver
  • Nötter, torkad frukt m.m.

Hygien

  • Tandborste + tandkräm
  • Deoderant
  • Toapapper
  • Handduk
  • Badkläder
  • Värktabletter
  • Skavsårsplåster
  • Myggmedel


Lucas Rosvall

Skriven av Lucas R

Mitt namn är Lucas och jag är en passionerad naturentusiast! För mig finns det inget bättre än att ge mig ut på vandringar i det fria, kasta ut fiskelinan för att fånga dagens middag eller laga ihop en gourmetmåltid på mitt gaskök ute i naturen.


Du kanske också gillar